Kultivátor - skvělý pomocník, který ušetří zahrádkářům každoroční dřinu

Vlastníte kousek země, na které si chcete něco vypěstovat? Potřebujete kultivovat půdu ve vinohradu, sadě či květinové zahradě? Práce v zahradě nemusí být jen nepříjemnou dřinou.

Péče o půdu patří dlouhodobě k těm nejdůležitějším pracím v zahradě, a tak se často nářadí a stroje na zpracování půdy nezastaví během celého roku. Kypření půdy je tradičním procesem, který zahrádkáři realizují právě v období před výsadbou plodin a rostlin, ale i po sklizni. Právě proto trh nabízí řadu užitečných strojů a nářadí, díky kterým si můžeme práci s půdou velmi usnadnit a jejich používání odstraní těžkou fyzickou práci. Pro klasickou práci pomocí jednoduchých nástrojů jako rýč, lopata a motyka je zde vhodná alternativa - řada elektrických ručních přístrojů. A pak jsou tu kultivátory - technicky dokonalé multifunkční stroje v elektrickém nebo benzínovém provedení.

Co je to vlastně kultivátor? Jde o stroj, kterým upravíte půdu k sázení a částečně jej můžete využít i při sklizni plodin jako jsou brambory. Plně nahradíte ruční práce motykou, hráběmi, rýčem v mnohem rychlejším čase a za menší námahy.

Elektrické kultivátory

Jejich hlavní nevýhodou, stejně jako při elektrických motyčkách, je jejich závislost na rozvodu elektřiny a částečně i bezpečnost práce, neboť stále musíme kontrolovat přívodní kabel s elektřinou, aby nedošlo k jeho poškození přeseknutím. Dalším handicapem oproti klasickým benzínovým kultivátorům je téměř žádné využitelné příslušenství. Výhodou je jejich menší hmotnost při manipulaci i když při samotné práci je to spíše nevýhoda ...

Benzínové kultivátory

Ve srovnání s elektrickými kultivátory bývají mnohem výkonnější a neomezují délkou přívodního elektrického kabelu. Na druhou stranu jsou však těžší a dražší. Hodí se na výkonné obrábění větších ploch. K benzínovým kultivátorům lze dokoupit množství užitečného příslušenství, jako například vyorávač na brambory, hrobkovač, jednostranný pluh, seřezávací kola a jiné.

Pár užitečných rad, které vám mohou pomoci

- při výběru ať kultivátoru nebo rotavátoru se držte nejen parametrů, ale i renomé výrobce. Zajímejte se o to, jaký servis vám dokáže poskytnout i po záruční době. Rozhodně se vyhýbejte neznámým značkám. Při nákupu se nebojte zainvestovat. Přístroj vám to vrátí nejen kvalitou odvedené práce, ale i dlouhou životností.

- správnou vlhkost půdy poznáte tak, že v dlani silně stisknete hlínu a volně ji pustíte na zem. Hrudka, která vznikla stisknutím v dlani, by se měla rozpadnout. Pokud je půda příliš vlhká, hrudka se nerozpadne. Příliš suchá hlína zase nevytvoří požadovanou hrudku.

- Pokud není jiná možnost a vy musíte pracovat v přeschlé či velmi ztvrdlé zemi, je dobré stroj zatížit závažím, které pomůže nožem lépe pronikat do zeminy.

Optimální podmínky pro použití zahradního kultivátoru

Na úspěšné práci s kultivátorem se nemalou částí podílí kromě samotného typu kultivátoru vlhkost země. Rozhodně nikdy nepracujte v půdě rozmáčené, přemokřené nebo ihned po dešti. Dojde totiž k rychlému obalení nožů bahnem. Tím pádem stroj nepracuje správně, lépe řečeno přestává pracovat, protože není schopen se do země řádně zahloubit. Nože tedy kloužou jen po povrchu. Při práci v mokré půdě se také tvoří velké hroudy, které se po uschnutí obtížně rozbíjejí.

VTB 852 - velmi oblíbený a nejprodávanější model od VILLAGER

Jejich nejprodávanější model je kultivátor VILLAGER VTB 852. Tento stroj vám poskytne dlouhou životnost, výkonnost, rychlost a hlavně spolehlivost. Ke kultivátoru si lze dokoupit oblíbené příslušenství jako vyorávač na brambory, či hrobkovací pluh. V jednom stroji tak najdete multifunkčního pomocníka pro práci ve vaší zahradě. Stroj je poháněn motorem vlastní značky Villager s výkonem 4,1 kW a objemem 212 cm3. Má 3 rychlosti - dvě vpřed a jednu vzad. Rukojeť kultivátoru je nastavitelná, takže výšku si můžete nastavit podle vaší potřeby. V ceně jsou 2 gumové kola pro pohodlnou přepravu stroje do úložného prostoru.

Druhým velmi oblíbeným modelem od VILLAGER je kultivátor VTB 8511 B. Je poháněn spolehlivým a silným motorem Briggs & Stratton s výkonem 4,75 kW a objemem 208 cm3. Tento model má jednu rychlost vpřed a jednu vzad. Je vybaven 6 noži. Pokud hospodaříme na větších vnějších plochách, doporučujeme vám tento model kultivátoru, který stejně patří k našim nejoblíbenějším a nejprodávanějším strojem v této kategorii.

IBO CZ s.r.o. je výhradním dovozcem značky VILLAGER pro Slovenskou a Českou republiku. Na všechen sortiment značky VILLAGER poskytuje nadstandardní záruku až 3 roky a profesionální záruční i pozáruční servis.