Komfort jako v restauraci

Ačkoliv v nouzi vystačí pro „stolování“ v přírodě ruce a ostrý nůž, se specializovanou výbavou se přece jen hoduje pohodlněji. Na trhu najdete přehršel outdoorových příborů či jídelních setů a pozadu nezůstala ani americká firma Gerber. Milovníkům pobytu v terénu přináší multifunkční lžíci Devour, která v sobě spojuje devět nástrojů.

Lehká, ale odolná

Výrobek sestává ze dvou částí. Tou první je samotná lžíce o délce 19,3 cm a šířce listu 4 cm. Přes tyto rozměry činí váha pouhých 24 g – tedy asi polovinu běžné polévkové lžíce obdobných proporcí. Vývojáři Gerberu totiž sáhli po slitině 7075 T6 (eloxovaný hliník se zinkem, hořčíkem a mědí), která i přes nízkou hmotnost nabízí bezkonkurenční pevnost. Díky dlouhé rukojeti se Devour dobře drží, k čemuž přispívá také protiskluzová textura. List má na konci tři vykrojení, takže zde vznikly hroty podobné vidličce.

Obě boční hrany mají sloužit jako „řezné“ a suplovat příborový nůž – Devour tedy nahrazuje kompletní příbor. Ve skutečnosti hranou ukrojíte třeba knedlík nebo koláč, ovšem s tužším masem už si neporadí. Jde nejspíš o bezpečnostní opatření, aby si cestovatel při hledání v batohu nepořezal ruku.

Se snímatelným multitoolem

Dalších šest funkcí najdete na druhé části vychytaného kousku – kompaktním multitoolu z nerezové oceli. Zahrnuje otvírák lahví a otvírák na konzervy, řezák na balíky, páčidlo a malý i velký šroubovák s plochou hlavou. Nástroj o rozměrech 1,5×8,2 cm je přichycen ke spodku rukojeti gumovou sponkou, jež tvoří neoddělitelnou součást lžíce. Multitool na ní drží pevně a jen tak ho neztratíte. Pokud jej chcete oddělit, stačí na gumu zatlačit prsty. Nerezový pomocník může sloužit i jako hygienický stojánek – oba šroubováčky jsou totiž zahnuté a když lžíci položíte, fungují jako miniaturní dvojnožka. List lžíce tak zůstává ve vzduchu a nehrozí jeho kontakt s čímkoliv znečištěným.

Lžíce, vařečka i otvírák

Při prvním vyzkoušení na mě rukojeť působila – na cestovatelský kousek – až zbytečně rozměrně. Záhy jsem ale zjistil, že o to pohodlněji se s ní najím. Díky délce rukojeti 14 cm lze Devour použít i jako vařečku při míchání guláše v hlubším kotlíku. S outdoorovu lžící jsem bez potíží spořádal lančmít z armádní potravinové dávky, polévku i těstoviny s tuňákem. S multitoolem jsem během vteřiny otevřel láhev piva, byť při jeho uchopení musíte dát pozor, abyste se neřízli o ostrý otvírák na konzervy. I ten se při testu ukázal jako plně funkční. Celkově mám k multitoolu jedinou výtku – mohl být o něco delší, aby se s ním plechovka dala otevřít při vynaložení menší námahy. Gerber Devour se vyrábí ve čtyřech barevných provedeních: šedozelená (flat sage), stříbrná, onyxová a vypálený bronz (burnt bronze). Za 526 Kč v ní získáte praktický a univerzální nástroj, který nikdy nezklame.

Outdoorovou lžíci Gerber naleznete zde: Lžíce Gerber

Autor recenze: Miroslav Mašek - redakce časopisu Přežít