Kalhoty Merkel Gear - navrženy do nepohody

Listopad umí potrápit sychravým počasím a mrazy, aby druhý den zavládlo teplo a slunečno. Člověk pak bezradně stojí před šatníkem, ať už se chystá do přírody, města či na střelnici. Jak rozetnout začarovaný kruh? Zajímavé řešení nabízí kalhoty německé značky Merkel.


V Přežít jsme se již představili nejedny kalhoty pro dobrodruhy či střelce. V druhém případě šlo o různé modely s přízviskem „taktické“, a to včetně džínů. Abych si doplnil celkový obrázek o nabídce tohoto druhu oblečení na českém trhu, vyzkoušel jsem jeden z modelů, který byl vyvinutý hlavně pro lovce. Ale nejen pro ně. Merkel Gear HNTR Pants si můžete vzít klidně do nákupního centra, aniž byste budili dojem militantního podivína. Zkrátka a dobře, zajímavá vychytávka pro umírněné příznivce „zelené módy“, a to včetně prepperů.


Kvalitní vybavení zůstává alfou a omegou pohodového dne, výletu i lovu. Své o tom ví návrháři společnosti Merkel, jinak známé loveckými zbraněmi s tradicí dlouhou přes 120 let. Německá značka z durynského Suhlu je rovněž dlouholetým výrobcem oblečení pro nimrody, kteří chtějí splynout s okolní přírodou, ale přitom nevypadat jako odstřelovači. Při prohlížení firemního katalogu narazíte povětšinou na blůzy, bundy, svetry nebo kalhoty klasického designu, který vyznávají i naši myslivci. Merkel se ale nevyhýbá ani novým trendům, kdy se lovecká móda inspiruje u nenápadného taktického vybavení. Důkazem jsou i kalhoty HNTR Pants pro letní období. Už na první pohled působí civilním a lehčím dojmem, než těžké lovecké modely s vysokým pasem, zesílenými koleny a mohutnými kapsami – nemluvě o vlněných či kožených kalhotách tradičního tyrolského stylu.

Když jsem si prvně oblékal HNTR Pants, překvapil mě na dotek extra jemný materiál. Proč se Merkel vydal zrovna touto cestou? Tak zaprvé – látka dobře dýchá, takže se nezpotíte ani při svižné chůzi. Já si to ověřil při teplotách od 10 po 25 stupňů. Ať už patříte mezi lovce skutečné, anebo třeba ty s fotoaparátem, nemusíte se tu bát šustění ani dalších pazvuků, které spolehlivě zaplaší divokou zvěř. Mimořádně tichý je také zip, který pochází od tradičního japonského výrobce YKK. V kalhotách se též pohodlně cestuje anebo pracuje u PC. Jsou totiž mírně nabírané v oblasti kolen, takže v nich můžete bez obav dřepovat, ale také sedět dlouhé hodiny na lesní kazatelně, anebo kancelářské židli. Nikde nic netáhne, ploché knoflíky netlačí a pružný pas neškrtí, protože obsahuje úzkou gumu. Kalhoty mi proto nepadaly, ani když jsem zapomněl na opasek. Uživatelům s bříškem doporučuji nákup speciálních šlí, které si připnou pomocí dvojice gombíku.

Vše pěkně při ruce

HNTR Pants sice nemají vysoký pas, samozřejmě však nejde o nějaké módní „bokovky“, které by odhalovaly ledviny. Pány jistě potěší také systém zapínání poklopce na dva knoflíky, což usnadňuje vykonání tělesné potřeby – aniž by hrozilo, že kalhoty ověšené vybavením sjedou z pasu. Samostatnou kapitolu představuji kapsy. Návrháři s nimi opravdu nešetřili, takže jich máte k dispozici hned šest. Jedna boční na levé nohavici se uzavírá pomocí krátké klopy s všitým magnetem. Dovnitř se pohodlně dostanete i v rukavicích a při akci nemusíte myslet na (ne)uzavřený zip. Prodyšná tkanina je ideální pro letní měsíce, ale uživatelé s náchylností k přehřívání ji ocení po většinu roku. Střih pasu, beder i nohavic včetně oblasti kolen odpovídá kalhotám pro outdoor.


Dále najdete dvojice klasických předních kapes u pasu – jejich vnitřní stélku tvoří elastický úplet, navíc jsou poměrně hluboké. V terénu nešustí a pojmou klidně i několik pistolových zásobníků, anebo každá jeden „rohlík“ do AR-15. Další kapsu na zip najdete také na zadku – hodí se hlavně pro doklady. Pak jsou zde i dva nenápadné průstřihy na zadní straně pravé nohavice, které mi posloužily pro přenášení mobilu a EDC zavíráku. Jednoduché, ale praktické!

Hlavně nenápadně

Suma sumárum: Merkel Gear HNTR Pants mi dělaly společnost zhruba 14 dnů. Za tu dobu se potvrdilo, že víceúčelové funkční oblečení může ctít lovecký styl i nejmodernější trendy. Z drobností a vychytávek mi asi nejvíce padla do oka stehenní kapsa, ve které jsem střídavě přenášel peněženku, baterky do foťáku, střelivo, klíče i různé nabíječky. Na rozdíl od rozměrných „cargo“ kapes používaných na vojenských maskáčích se tady nic nepohybuje ani necinká.


Civilnějšímu pojetí kalhot odpovídá také užší střih a decentně vyvedené logo na klopě, které zbytečně nepoutá pozornost kolemjdoucích. Proto jsem si Merkely brával do práce, když mě čekala odpolední návštěva střelnice. Přesto, že je tento model určen pro letní období, garantuji, že horkokrevnějším uživatelům vydrží hluboko do podzimu (ne-li teplejší zimy). Přidám ještě malý tip ohledně výběru ideální velikosti: chcete-li HNTR Pants nosit častěji po městě, zkuste si i o číslo menší. Látka trochu povolí a vy získáte víceúčelové kalhoty pro dny pohody i krize.

Evoluce lovcova řemenu

To by snad ani nebyl Merkel, kdyby ke svým kalhotám nenabízel stylové funkční doplňky. Přesně to se týká i opasku s názvem ILEX, který je vyroben z odolné husté polyamidové tkaniny s dobře zatavenými konci, takže se netřepí. Robustní popruh je jemný na dotek, nepouští vlákna a navíc jej v nouzi využijete i k dalším činnostem – tak třeba tahání kusů dřeva, ulovené zvěře, zastavení krvácení nebo výrobě dlahy. K jeho sepnutí v kalhotách slouží dvojpřezka, kterou řemen esovitě provlečete a vše pak dotáhnete. Díky tupým zoubkům na vnitřní straně jednoho z kovových ok nedochází k samovolnému povolování, ovšem tyto mohutné díly jsou možná až zbytečně těžké. Dodám, že ILEX seženete ve dvou velikostech – a samozřejmě jej můžete dále zkrátit dle potřeby.

Autor recenze: Viktor Grossman - časopis Přežít

Kalhoty Merkel Gear naleznete zde: Kalhoty Merkel Gear