Jak vybrat štípačku na dřevo?

Představuje pro vás práce se sekerou zbytečnou námahu a rozhodli jste se pro modernější a výkonnější verzi? Štípačky na dřevo se snadno obsluhují, práce s nimi není namáhavá a roztřepí i dřevo, se kterým byste se trápili velmi dlouho. Poradíme vám, jak si vyberete nejlepší štípačku na dřevo, která bude vyhovovat vašim potřebám.

Hydraulické štípačky na dřevo jsou robustní celokovové stroje, které dokážou za 15 minut zpracovat i 15 metrových polen. Práce s nimi je navíc bezpečná. V zahradách se však běžně setkáte se štípačkami poháněnými elektrickým nebo benzinovým motorem.

Typy štípaček na dřevo

Na trhu naleznete horizontální a vertikální štípačky dřeva. V některých parametrech jsou si podobné, ale odlišují se svojí konstrukcí a tlakem, který dokážou vyvinout

Horizontální štípačky dřeva

Horizontální štípačky štěpí dřevo ve vodorovné poloze. Jejich motor se obvykle nachází v přední nebo ve spodní části. Na vrchu je místo pro píst, který tlačí špalek na klín.
Jedná se o skladné stroje, které jsou většinou levnější a lehčí (od 40 do 60 kg). Přesto se vždy poohlížejte po modelech s kolečky a s pevnou základnou. Doporučují se pro uživatele, kteří potřebují štípat dřevo o objemu přibližně 10 m³ určeného do krbu.

Chcete-li předejít jejich poškození, nepřetěžujte je. Klády by neměly mít více než 45 cm, průměr by neměl být větší než 25 cm.

TIP: V případě, že hledáte rychlou, spolehlivou a hlavně bezpečnou horizontální štípačku, zaměřte se na výkonnou VILLAGER HLS 55 T, se kterou získáte až 3letou záruku.

Vertikální štípačky dřeva

Polena se do vertikálních štípaček vkládají na výšku a jsou štípaná podobně jako při sekání sekerou. Vertikální štípačky jsou podstatně větší a těžší než horizontální kousky. Běžně mají přes 100 kg.

Mají silnou tlačnou sílu, od 7 do 12t a příkon nad 3000 W. Poradí si nejen s tvrdým, ale také s mokrým a objemným dřevem. Nicméně, vzhledem k jejich vyššímu výkonu, potřebujete k jejich napájení minimálně třífázovou zásuvku. Vertikální štípačky dřeva využijí zejména profesionálové, kteří připravují více než 15 m³ dřeva.

Vertikální modely jsou těžší, přičemž s jejich výkonem přímo úměrně roste také jejich váha. K jejich převážení potřebujete vozík nebo vlek.

TIP: Oblíbenou vertikální štípačkou je VILLAGER LS 7 T, který je výkonný s tlakem do 7 t, bezpečný a je poháněn jednofázovým elektrickým motorem o výkonu 3000 W.

Typ pohonu štípaček

1. Štípačky dřeva s elektrickým motorem jsou obvykle levnější, lehčí a méně hlučné. Jejich nevýhodou je nutnost připojení k elektrické zásuvce. Využijete je zejména v zahradách či na chatách.

2. Štípačky dřeva s benzinovým/ dieselovým motorem jsou těžší stroje, které využijete v terénu bez možnosti připojení k elektrické zásuvce. Jsou těžší a dražší, ale zpracují i tvrdé a mokré dřevo.

3. Štípačky za traktor jsou efektivní při zpracování dřeva přímo v lese. Jsou poháněny přímo hřídelí traktoru.

4. Kombinované štípačky jsou flexibilní stroje, jelikož disponují elektrickým pohonem a benzinovým nebo naftovým motorem.

Tlačná síla

Při výběru štípačky vždy zohledňujte její tlačnou sílu. Uvádí se v tunách a jde o tlak, kterým štípačka působí na špalek dřeva

Štípání měkkého dřeva

Hledáte-li štípačku na štípání měkkého dřeva o malém průměru, postačí vám horizontální štípačka na dřevo o síle 4-6t.

Štípání tvrdých špalků

V případě, že pracujete s tvrdým, mokrým nebo sukovitým dřevem, hledejte štípačku s tlačnou silou ideálně 10t. Vždy však volte stroj s větším tlačnou silou, abyste se ujistili, že si s poleny poradí.

Příkon

Příkon štípaček na dřevo se udává ve Wattech a souvisí nejen s výkonem, ale také se spotřebou stroje. Zatímco levnější kousky mají příkon do 3000 W, výkonněji se pohybují v rozmezí 3000-5000 W.

Hmotnost

Váha je jedním z omezujících parametrů všech štípaček. Pokud je potřebujete převážet nebo přemísťovat, vyberte si horizontální stroj, které umíte částečně rozložit a je lehčí než vertikální model.

Připravte se na zimní sezónu

Odlehčete svým zádům, rukám a pořiďte si štípačku na dřevo co nejdříve. Usnadněte si těžkou práci a pořiďte si kousek, který vyhoví právě vašim potřebám.