Jak vybrat sněhovou frézu?

Strávíte v zimě odklízením sněhu hodiny času? Vyhněte se této únavné aktivitě a následným bolestem zad. Díky fréze na sníh odklidíte zimní bílou peřinu bez větší námahy a za rychlejší čas. Usnadněte si práci, poradíme vám, která sněhová fréza bude pro vás ta správná.

Při výběru sněhové frézy byste měli přihlížet k několika faktorům. Důležitým faktorem je pro vás velikost plochy, ze které budete sníh odklízet, množství nasněženého sněhu či pohon frézy.


Typy sněhových fréz

Existují tři typy sněhových fréz:

- benzinové (jednostupňové a dvoustupňové),

- elektrické,

- akumulátorové.

Benzinové sněhové frézy

Benzínové frézy na sníh jsou vhodné pro větší plochy i s nezpevněným podkladem. Jednoduše si poradí s udupaným, mokrým či zledovatělým sněhem.

Jednostupňové benzinové frézy se hodí na místa s méně sněhem a zpevněným podkladem. Jsou nenáročné na údržbu a mají nízkou hmotnost. Pohyb frézy je prováděn "gumovým šnekem", který odklízí sníh a vyhazuje ho komínem frézy.

Dvoustupňové benzinové frézy jsou vhodné do míst, kde je velké množství sněhu (do vysokohorských oblastí). Poradí si s nepříznivými podmínkami, sněhovými závějemi či zamrzlým sněhem. Pohybují se díky "ocelovému šneku", který odvádí sníh do ventilátoru a dokáže ho komínem odhodit i do vzdálenosti 15 metrů.

TIP: Jednou z nejoblíbenějších sněhových fréz je Villager VST 70. Velká, dvoustupňová a spolehlivá fréza o výkonu 4,4 kW při 3600 ot./min. Disponuje jednoduchým startováním i za mrazivých podmínek. Má dvoustupňový systém odhazování sněhu a elektrostart. Nechybí vyhřívané rukojeti a LED světlomet. Vzdálenost odhození sněhu až 11 metrů. 3letá záruka.


Elektrické sněhové frézy

Frézy na sníh poháněné elektrickou energií jsou vhodnými stroji na odklízení malých ploch se zpevněným podkladem a čerstvě napadeným sněhem.

Elektrické frézy jsou tiché a snadno ovladatelné. Vyrábí se však jen v jednostupňovém provedení a jejich velkou nevýhodou je jejich připojení s elektrickým kabelem.

Akumulátorové sněhové frézy


Aku sněhové frézy jsou výkonné stroje bez škodlivých emisí a velkého hluku. Jsou velmi obraté a mají nízkou hmotnost. Velkou výhodou je jednoduchá příprava k provozu. Stačí jen pár pohybů a nepotřebujete žádné nářadí.

TIP:
Bateriová sněhová fréza Villager FUSE VST 2820 – skvělý pomocník pro rychlé odklízení sněhu před domem, bytovkou nebo třeba v okolí firmy. Má pracovní šířku 28 centimetrů a dokáže odhazovat sníh až do 4 metrů. Velkou výhodou je, že je součástí akumulátorového programu Villager FUSE, který nabízí již více než 60 strojů a nářadí, pro které vám stačí 1 baterie a nabíječka.

Faktory při výběru frézy na sníh

Odklízený povrch


Typ plochy, kterou budete odklízet, je jedním z nejdůležitějších výběrových faktorů. Pokud plánujete čistit příjezdové cesty a chodníky, postačí vám i elektrická fréza. Pro nezpevněný povrch je vhodnější benzinová fréza.

Velikost plochy


Velikost frézované plochy je u elektrické frézy limitována délkou kabelu. Proto, pokud máte větší plochu, je benzínová fréza vhodnější alternativou.

Typ sněhu


Vysloveně nevyjetý, suchý a nezamrzlý čerstvě napadaný sníh je vhodné odklízet elektrickou nebo akumulátorovou frézou. V opačném případě je však třeba si pořídit benzínový kousek.

Elektrický startér


Pokud fréza nemá elektronický startér (obvykle jde o levnější typy), startuje se pomocí startovací šňůry.

Při vysokých minusových teplotách však nemusí vůbec nastartovat. Proto by se měly skladovat ve vytápěných prostorách.


S frézou opatrně

Při koupi nové sněhové frézy myslete také na svoji bezpečnost. Fréza by měla mít:

1. Pevný kryt, který je natolik odolný, aby odolal ledu a jiným nežádoucím předmětům skrývajícím se pod sněhem.

2. Odolné lopatky, které "neuhýbají sněhu".

3. Spolehlivou převodovku s krátkým pohybem páky.

4. Jednoduché odhazování sněhu, které dokážete snadno korigovat.

Vyberte si oblíbené kousky

Značka VILLAGER patří k nejoblíbenějším sněhovým frézám, které jsou vhodné pro středně velké až velké plochy. Mají vysoký výkon a při práci s nimi se nezapotíte. Vyberte si z nabídky tu, která vyhovuje vašim požadavkům.