Jak vybrat kultivátor (rotavátor)?

Jak si vybrat kultivátory (rotavátory)?

Jaký kultivátor koupit, aby byla orba půdy rychlá a efektivní? Dříve, než se rozhodnete pro model a značku stroje, vycházejte nejdřív z kvalit, členitosti a rozlohy orného terénu. Zohledněte veškerou práci, na kterou kultivátor chcete používat, možnost uskladňování a údržby. Každý typ kultivátoru má svoje pro a proti, kromě toho při výběru dost zvažte jejich parametry, funkce a doporučené nastavené příslušenství.

Jaké typy kultivátorů jsou dostupné?

Základní dělení kultivátorů je na elektrické, benzínové, akumulátorové a manuální. Nejjednodušším, ale i nejméně efektivním řešením jsou kultivátory poháněné vlastní silou. Tyto manuální varianty lákají nízkou senou, dobrou mobilitou, ale žádnými přídavnými funkcemi, ani možností regulace.

Pro akumulátorové se rozhodují většinou vášniví zahrádkáři, které těší kompatibilita baterie s dalšími stroji. Výhodou je, že během práce vás neomezují přívodové kabely, ale tyto modely nepatří k nejvýkonnějším. Mnoho dalších možností se taktéž odvíjí právě od kapacity akumulátoru.

Stroj vhodný na náročnější práce na středně velkých, až velkých zahradách. Na to je určený benzínový typ kultivátoru. Aby vás překvapil rychlou a efektivní prací, obstarat byste si měli modely se čtyřtaktovým motorem do 200 cm3. Také žádné přívodové kabely, ale zato zvýšená hlučnost, hmotnost a náročnější mobilita stroje.

Pro menší zahrádku, pro práci začátečníků a žen v zahradě jsou určené elektrické kultivátory. V porovnání s benzínovými mají stejný výkon, ale obsluha je obtížnější, nehledě na kontrolu kabelu při práci. Jsou však tišší a mobilnější.

Podle velikosti a hmotnosti kultivátorů rozlišujeme malé (hobby), středně velké a velké (profesionální) kultivátory.

Malé (hobby) modely jsou ideální pro víkendové zahrádky, předzahrádky, pro práci na menších záhonech a ve sklenících. Jednoduše se s nimi manévruje, jsou méně výkonné, ale dobře skladovatelné. Buď jde o dvoutaktní motory, nebo o elektrický kultivátor s výkonem do 1500 W. Dosahují max. pracovního záběru do 40 cm, půdu neprokypřuje více, než do hloubky 25 cm.

Střední kultivátory jsou robustnější zařízení, představují čtyřtaktní benzínové motory se záběrem do 70 cm. Půdu kypří až do 30 cm.

Velké profesionální kultivátory nemají konkurenci, pokud potřebujete obrátit velkou zahradu a zaměstnat ji dalšími prácemi spojenými s výsadbou a starostlivostí o úrodu. Uživatelé v této kategorii proto hledají kultivátory s pluhem na sníh či s vlečkou. Nepoužívejte je do menších zahrad a na těžce dostupné záhony. Pracovat v nich se čtyřtaktovým motorem s výkonem do 200 cm3 a hmotností často i nad 60 kg nebude tým nejpraktičtějším řešením. Mají typický hluboký (nad 35 cm)a široký záběr (90 cm). Tyto stroje se náročně ovládají, nejsou vůbec pro začátečníky.

Jak moc výkonný kultivátor si pořídit?

Na běžnou (neprofesionální) starost o zahradu jsou ideální středně velké kultivátory s výkonem cca 50 cm3. Čí více se tato hodnota zvyšuje, tím rostou nároky na údržbu, kontrolu a doplňování provozních kapalin. S výkonem úzce souvisí pracovní záběr, průměr nožů.

Další důležité parametry kultivátorů

Na šířku pracovního záběru má vliv počet čepelí a na hloubku průměr čepelí, kterými pronikají do země. Zlatou střední cestou jsou rotavátory se dvěma páry čepelí se záběrem cca 70 cm. Každá sezóna je jiná, mění se kvalita,, složení půdy – zatímco jednu sezónu dáte rotavátoru zabrat minimálně, druhou ho už potrápí i vaše jen „rekreační“ zahrádka.

Hmotnost a celkové rozměry taktéž ovlivňují kvalitu výsledné práce. Tyto stroje by neměly vážit nad 20 kg (většinou elektrické), ale s příslušenstvím už můžou dosahovat okolo 50kg.

Pozor, práce se stroji na zahradě ovlivňuje i pohodlí vašich sousedů. Hlučnost kultivátorů by se měla pohybovat okolo dB, u benzínových je třeba počítat s hlukem nad 90 dB. Při práci používejte sluchátka.

Herec Ivan TULI Vojtek s kultivátorem VILLAGER VTB 852

Výběr z funkcí kultivátorů

Pokud jde o práci se stroji, důležitý je bezpečný start, aby nedošlo k samovolnému spuštění, protože obsahuje široké a ostré nože. Kultivátor využíváme v různých terénech, proto dbejte i na možnosti zpětného chodu, čímž se zvyšuje a usnadňuje průchodnost stroje. Pracujete na ovocné, okrasné, ale i na zeleninové zahradě? Každá rostlina vyžaduje rozdílné sečení, v jiné výšce a jiném záběru. Zaměřte se proto na regulaci výšky sečení.

Připlatit si budete muset u kultivátorů s příslušenstvím – frézou na sníh, pluhovou radlicí, bubnovou sekačkou, nebo obracečkou na seno.

Pozor, náklady se nevztahují jen na samotný stroj a příslušenství, ale i na údržbu. Po každém použití stroj očistíme, kontrolujeme průchodnost větracích otvorů a v čistotě udržujeme i vzduchový filtr. Náklady vznikají při doplňování provozních kapalin, nebo u výměny přívodových kabelů. Jakákoliv údržba, kontrola stroje je možná až po vypnutí a odpojení přívodu elektřiny!