Jak vybrat křovinořez a vyžínač?

Nestačí vaše sekačka na terénních nerovnostech, lehkých dřevinách v okolí husté výstavby keřů a na svahu? Vyberte si podle nejvhodnějších kritérií křovinořez vs. vyžínač.

Účel a frekvence používání

Nejdříve si je potřeba ujasnit následující otázky. Na základě toho přizpůsobte výběr podle výkonu, pohonu, velikosti, způsobu obsluhy, skladování a přídavných funkcí.

- Jaké jsou dispoziční možnosti ve vaší zahradě? Jde o těžko dostupný, členitý terén, nebo úplně zpustošený?

- Patříte k rekreačním, občasným uživatelům křovinořezů na zahradě, nebo v okolí chaty?

- Jste zručný v obsluze a v ovládání jednotlivých prvků, nebo úplný začátečník?

Výběr křovinořezů podle typu pohonu:

Benzínové křovinořezy

Patří k nejvýkonnějším, ale zato s vyššími nároky na údržbu a provozní kapaliny. U benzínových rozlišujeme dvojtakty jednodušších konstrukcí a lepšího výkonu, než čtyřtakty, které svojí spletí kabelů a přívodů kompenzují hladkým chodem a tišším chodem.

Výhody:

- Velmi vysoký výkon

- Neomezený chod přívodem elektrické energie

Nevýhody:

- Zvýšené náklady na palivo a motorový olej. Robustnější konstrukce, hlučnější provoz a vyšší obstarávací cena

Elektrické křovinořezy

Uprednostníte ich na občasnú obsluhu na menších plochách, kde je nablízku zdroj elektriny.

Upřednostníte je na občasnou obsluhu na menších plochách, kde je na blízku zdroj elektriky.

Výhody:

- Tišší chod

- Jednodušší konstrukce a údržba

- Chod neomezeným přívodem elektrické energie

Nevýhody:

- Práci stěžuje přívodový kabel

Akumulátorové křovinřezy

Kombinují výhody elektrických a benzínových modelů. Jsou tiché, nenáročné na údržbu a vhodné do náročnějších terénů a žádný kabel vás při pohybu neomezuje.

Výhody:

- Tišší chod

- Jednodušší konstrukce a údržba

- Chod neomezeným přívodem elektrické energie

Nevýhody:

- Nižší výkon

- Vyšší cena


Nejdůležitěší parametry

Výkon – je rozhodující parametrem vzhledem na rozsah a intenzitu námahy při odstraňování různých zarostlých ploch

- Pozor, pokud křovinořez neplánujete používat jen rekreačně, vybavte se křovinořezy s výkonem nad 3 kW, vhodnými i na hustší stébla a dřevnaté křoviny.

Struny a nože – jejich záběr se udává v cm, jde o rozsah porostu, který pokryje hlava křovinořezu. Při koupi se nedejte zlákat otáčkami křovinořezu, protože ne u všech tomu odpovídá i výkon.

- Strunové hlavice - hlavně začátečníky „klame“ svým širokým záběrem, no hustší travnatý a už vůbec ne dřevnatý porost nezvládá. Výhodou jsou automatické hlavy, po opotřebení se struna vysune, prodlouží a ořeže přebytečná délka. Struny jemnější působí na trávník, předměty nepoškozují a neodhazují takovou rychlostí, jako nože.

- Nože - dvou, troj a čtyřzubé ocelové nože se od sebe odličují záběrem na pevnější porosty, např. čtyřzubé si poradí s tenčími dřevinami, ale mají nižší šířku záběru, než dvojzubé. Na co jsou určené "osmdesátizubé" kotouče? Pomocí hustě uspořádaných, malých zubů ořežou keříky a tenké dřeviny.

Které funkční kvality dále mají vliv na komfort při obsluze?

Hmotnost - lehké elektrické křovinořezy váží do 3kg. Většinou nemají ani popruhy a můžete se s nimi zaměřit jen na jednodušší zahradní úpravy. Do náročnějších podmínek potřebujete křovinořez od 5-10kg i s popruhy.

Pozor, na komfort. Při práci se ukazují vibrace ze stroje, typ, ergonomie rukojetí a popruhů. Náročnější na obsluhu představují křovinořezy s rukojetí připevněnou k jejich tělu a s popruhy jen přes jedno rameno. Výkonnější křovinořezy disponují rukojetí s řídítky a s popruhy na zapínací mechanizmus. Nevýhody spočívají v jejich větší hmotnosti a v rozměrech, ale práce se stane omnoho efektivnější.

Životnost stroje a vaše vlastní bezpečnost

Váháte, jestli si připlatit za model s tříletou zárukou a pojištěním proti krádeži? Kromě toho máte u více výrobců i pozáruční servis. To vše má smysl, pokud nejprve investujete do strojů z kvalitních slitin pro jejich odolnost vůči vnějším vlivům a delší životnost.

Obsluha křovinořezu má probíhat v ochranných pomůckách, pracovním děvu a obuvi. Nejvíce je třeba si chránit tvář (štítem z plexiskla), protože hlavice odráží kamínky, kousky dřeva a kov.