Jak vybrat kompresor?

Pokud znáte ten pocit, když zejména po zimě začíná nekonečný kolotoč dofukování a nafukování pneumatik na kolech, autech, matrací, člunů, a chybí vám v domácnosti účinný pomocník, zamyslete se a pomozte si. Kompresor dokáže vzduch nejen dohušťovat, ale také vysávat. Poradíme vám, jak vybrat kompresor a na základě čeho byste se při jeho koupi měli rozhodovat.

Využití kompresoru

- Kompresor se hodí nejen do auta, ale také do dílny nebo do zahrady.

- Kompresor dohustí pneumatiky motocyklů, aut a nákladních vozidel.

- Nafoukne i objemné zařízení, jako jsou bazény nebo dětské skákací doplňky.

- Poradí si s dušemi od kol, s nafouknutím člunů nebo matrací.

- Pokud budete na zahradě slavit a chcete na ní podávat čerstvé pivo, kompresor vám pomůže s jeho výčepem.

Typy kompresorů

Kompresory se dělí podle více kritérií. Rozlišují se konstrukcí, tlakováním vzduchu, stylem a druhem pohonu nebo využitím a tím, jak kompresor funguje.

Olejový kompresor

Olejový kompresor je vhodný pro většinu dílenských prací. Odvděčí se vám dlouhou životností v případě, že ho budete pravidelně kontrolovat a mazat.

Mazání je při olejovém kompresoru podobné jak při spalovacím motoru.

Bezolejový kompresor

Aby se při bezolejovém kompresoru zamezilo tření, nemá klasický píst a disponuje speciální destičkou s těsněním vůči teplotě a oděru.

Ve stlačeném vzduchu se nenacházejí žádné olejové páry a proto je vhodný na potravinářské použití nebo čepování piva.

I když jde o nezávadný kompresor, jeho výhoda zároveň limituje možný vyšší výkon.

Pístový kompresor

Ve spalovacím motoru pracuje píst podobně jak uvnitř pístového kompresoru. Vzduch však vypouští do tlakové nádoby - vzdušníku. Je-li v něm dostatečný tlak, kompresor se vypne a čeká na využití vzduchu.

Má jednoduchou konstrukci a poměrně přijatelnou cenu. I když je hlučnější, není náročný na údržbu.

Jak vybrat kompresor

Při výběru nového kompresoru si všímejte více parametrů. Ty vám napoví, jaký kompresor je vhodný pro vaše využití.

Příkon

I ty nejméně výkonné kompresory nabízejí výkon minimálně v rozmezí 500-1000 W. Modely, které by měly pracovat nepřetržitě, potřebují výkon až 7500 W. Na běžné využití si vystačíte s kompresorem, který disponuje výkonem 2000 W.

Sací výkon

Nejdůležitějším parametrem je výstupní výkon. Tlak by měl zvládnout obsloužit všechny připojené zařízení a proto je třeba kontrolovat i odběr vzduchu.

Sací výkon neodpovídá výstupnímu. Výstupní výkon dosahuje pouze 60% sacího výkonu.

 Výkon  Činnost
 50-160 l/min.  Nástřik menších ploch, dohuštění pneumatik
 100-260 l/min.  Nástřik středně velkých ploch
 260-400 l/min.  Pro středně výkonné pneumatické nářadí
 Více jako 400 l/min.  Pro profi dílny a výkonné servisy


Pracovní tlak

Pracovní tlak určuje , jakou silou je vytlačován vzduch. Slabší kompresory mají pracovní tlak do 10 barů, standardní hodnotou je tlak mezi 10-12 bary.

Hlučnost

Čím vyššími otáčkami kompresor disponuje, tím je hlučnější. V principu platí, že bezolejové kompresory jsou hlučnější jak olejové verze. Máte- li v dílně už dost hluku, informujte se i o tomto údaji.

Frekvence použití

Pokud plánujete vzduchový kompresor využívat čistě pro hobby účely jen pár minut za delší časové období, vystačí vám jakýkoli menší a levnější model. Nafoukáte jím nafukovací hračky, míče, pneumatiky nebo dokonce bazén. Dejte si však pozor na to, abyste ho nenechali běžet příliš dlouho, nebo se poškodí.

V případě , že budete kompresor využívat každý den, pořiďte si poloprofesionální model s hliníkovým tělem. Hodí se nejen do pracovny, ale také do servisů.

TIP: Dvouválcový kompresor VILLAGER VAT VE 50 L je řešením pro většinu dílen, servisů nebo náročné kutily. Snese zatížení, má vysoký pracovní tlak a lze jej použít s téměř jakýmkoli druhém pneumatického nástroje. Jeho příkon dosahuje 2,2 kW a sací výkon má až 316 l/min.

Nonstop provoz si vyžaduje nejvýkonnější profesionální model s litinovým blokem, který má největší tepelnou odolnost.

Přenositelnost

I když si zakoupíte jeden z nejmenších domácích kompresorů, musíte počítat s jeho váhou minimálně 10 kg. Těžší stroje mají hmotnost i více jako 30 kg a profesionální modely váží bez problémů 100 kg a více.

Pokud víte, že se budete potřebovat s kompresorem pohybovat, dbejte k tomu, aby disponoval pogumovanými madly za kolečky.

Kompresor do dílny i zahrady

Nenechejte nic náhodě a předem se podrobně informujte o detailech kompresoru, který si plánujete zakoupit. Frekvence a důvody využití kompresorů jsou pro vás jedněmi z nejdůležitějších faktorů.