Jak vybrat fukar na listí?

Ačkoliv listí patří do každé zahrady a působí romanticky, v průběhu podzimu ho musíte několikrát uklidit. Abyste ušetřili čas a mozoly na rukou, pořiďte si nápomocné fukary a vysavače na listí.

Fukar či vysavač na listí?

Konkrétní funkce a druh pohonu prozradí, zda jde o fukar nebo vysavač na listí. Z funkčního hlediska rozlišujeme fukary, vysavače a jejich kombinaci.

Fukarem listí sfouknete na kopu, finální odklizení už provádíte manuálně. Je vhodnější na menší plochu - do předzahrádky.

Vysavače listí vysají do sběrného vaku, zatímco kombinované modely udělají i jedno i druhé - sfouknou, vysají a na více zpracují (drcení na usnadnění kompostování).

Parametry fukarů

Rychlost vzduchu

Rychlost vzduchu úzce souvisí s výkonem. Na některých modelech najdete i údaj o sacím výkonu.

Na drobnější zahradní práce potřebujete fukar s rychlostí vzduchu od 200 km / h. Pro minimální sací výkon se standardně udává hodnota 400 m3 / h.

Výkon

Na občasné, hobby používání doporučujeme minimální výkon od 2000 W.

Výkon je rozhodujícím parametrem i vzhledem k délce trubice. U fukaru se setkáte s min. délkou 50 cm a více. Čím je tento údaj vyšší, musí narůstat i výkon zařízení.

Délka a hmotnost

Pro jednoduché, okamžité uskladnění doporučujeme zařízení s celkovou délkou 80 - 100 cm. Hmotnost by neměla být vyšší než 5 kg, nejjednodušší stroje váží maximálně 2 kg.

Při vysavačích je důležitým parametrem objem sběrného koše. I tento údaj ovlivňuje pohodlí při práci, určitě vám nebude příjemné vyprazdňovat koš po pár sání. Zlatým středem jsou koše s objemem 30 - 50 l.

Materiál, tvar a opracování

Pokud se rozhodnete pro fukar z měkkého plastu, musíte počítat s nižší odolností a kratší životností. Poloprofesionální stroje vynikají tvrzeným plastem. Na velkých zahradních plochách, kde na stroj ovlivňují výkyvy počasí a zvýšené je riziko oděrek a pádu, jsou nejvhodnější modely z kovu (u většiny komponentů)

Pozor na ventilátory

Problematické u levných fukarů jsou ventilátory z měkkého plastu. Rychle se zanášejí a poškodí se již při menším kamínku.

Ovládání„po ruce"

Základní ovládání byste měli "mít po ruce". Týká se to nejen sytiče a lanka na startování, ale i sběrného koše.

TIP: Fukar nemá mít žádné vyčnívající součásti, ideální, pokud je opatřen oblými hranami, které poskytují dokonalou ergonomii. Pro co nejvyšší komfort při práci si všimněte tvarování trubice. Jiné, jako kruhové, se spíše zanáší. Tento údaj podpořte minimálním průměrem 15 cm.

Drticí zařízení jako výhoda

Kromě základního foukání a doplňkového vysávání je dobré investovat do drtícího zařízení pro jednodušší kompostování. Pro bezpečnou a pohodlnou práci oceníte popruhy (při větších, profesionálních strojích) a přídavnou rukojeť. U některých modelů lze použít i přídavné hrábě.

TIP: Fukary využijete nejen na listí, ale i na posečenou trávu či drobný, sypký sníh. Pro tyto účely doporučujeme si pořídit regulaci výkonu. S tou se setkáte spíše při benzínových fukarů.

Výběr fukarů podle pohonu

Výběr fukarů podle pohonu

Akumulátorové: jejich funkční kvality jsou nejvíce podmíněny kapacitou a životností baterie. Představují výhody jako lepší mobilitu a nízkou hlučnost.

Elektrické: na menší plochy a pro hobby používání. Práci ztěžuje přívodní kabel, patří však k nejlevnějším modelům.

Benzínové: vhodné pro profesionální využití, na různě členitých zahradách. Jsou hlučnější, robustní, vyžadují náročnější provozní náklady a údržbu. Nevýhodou je zápach a čištění po zplodinách benzínu. Doporučené modely jsou při minimálním výkonu 1 HP.

Pořiďte si pomocníka

Na IBO CZ najdete benzínové, elektrické či akumulátorové fukary. Nejenže vám ulehčí práci, ale stanou se i vašimi věrnými zahradními pomocníky. Vyberte si ze známých značek.