Jak vybrat elektrocentrálu?

Pokud trávíte množství času na odlehlých chatách nebo vám v domě pravidelně vypadává elektrický proud, elektrocentrála se stává pomocníkem, jehož nutně potřebujete. I když se zdá, že disponuje mnoha funkcionalitami a charakteristikami - její obsluha je náročná, stačí vám pár tipů, abyste si věděli vybrat správně. Poradíme vám, na základě čeho byste se měli rozhodnout.

Elektrocentrála je zařízení, které dodává elektrickou energii zejména na místech, kde lidé postrádají elektrickou přípojku. Hodí se na chaty do hor, odlehlé chaloupky zda zahrádky. Své využití nachází iv nemocnicích a na letištích, kde slouží jak záložní zdroj, pokud dojde k odstávce elektrického proudu.

Dříve, než si vyberete…

Při rozhodování o tom, která elektrocentrála bude pro vás nejvhodnější, se zamyslete nad jejím využitím.

Hledáte elektrocentrálu na zahradu, chatu, do dílny nebo na stavbu jak záložní zdroj? Od její primárního využití se odvíjí potřebný typ paliva, nároky na hlučnost, provoz zda rozměry.

Věděli jste, že…

Výkon elektrocentrál se měří při pevně stanovené teplotě 25°C a nadmořské výšce 100 mnm.? Při změně nadmořské výšky (o více jako 100 metrů ) dochází ke poklesu jí výkonu.

Hmotnost elektrocentrál

Zda už větší nebo malé elektrocentrály, jde o poměrně těžké zařízení, které mají desítky kilo. Pokud víte, že budete elektrocentrálu pravidelně přesouvat a přenášet, vyberte si benzínový nebo LPG stroj.

Na druhé straně sáhněte po dieselové elektrocentrále. Pokud bude staticky umístěna na jednom místě, jí váha nepředstavuje důležitý faktor.

Nejsnáze elektrocentrály váží přibližně 20 kg, nejčastější hmotnost se však pohybuje v rozmezí 70 a 110 kg. Nejvýkonnější elektrocentrály mohou dosáhnout hmotnost až více jako 200 kg.

Kvalita motoru

Pokud přemýšlíte nad elektrocentrálou, kterou budete pravidelně využívat, při rozhodování velmi nešetřete. Kvalitní elektrocentrála ze specializovaného obchodu se vám odvděčí dlouholetým bezproblémovým chodem a značkovým motorem. Její servisování bude jednodušší.

Při motoru se zaměřte na maximum kovových dílů s jistým chodem.

Výkon

Většina odporových spotřebičů potřebuje od elektrocentrály přísun energie, který odpovídá jejich výkonu. Indukční spotřebiče vyžadují více energie, jako je jejich výkon.

Nejnáročnější spotřebiče (mrazničky zda chladničky) vyžadují až 10 krát více energie, jak je udávána v jejich manuálu. Pokud vybíráte elektrocentrálu, dbejte k tomu, aby disponovala výkonem minimálně 1 kW, ideální alespoň 2,5 kW.

Spotřeba

Spotřeba se udává v množství paliva na motohodinu a je ovlivněna energií, kterou dokáže elektrocentrála dodat.

Pokud má centrála výkon 0,6-1 kW, spotřebovává 0,5l paliva na motohodinu. Pokud disponuje výkonem 5-6 kW, spotřebuje až 2,5 l na motohodinu.

Typy elektrocentrál

Elektrocentrály se dělí nejen podle druhu paliva, ale také využitím v různých oblastech a jejich vybavením.

Druh paliva

- Benzínové: jsou nejrozšířenějším typem elektrocentrál. Jsou lehčí, menší a určené na napájení jednofázových nebo třífázových spotřebičů. Využívají se i jak záložní zdroj v domácnostech, zahradách zda v dílnách pro menší spotřebiče. Hodí se pro kratší a nenáročnou provoz.

- Dieselové: jsou robustnější a těžší. Zvládnou dlouhodobou a vyšší zátěž . Nacházejí se na stavbách a slouží i jak záložní zdroj pro celý dům.

- Akumulátorové: jsou napájeno ze sítě a ne jsou velmi rozšířené. Jsou však oblíbené pro svůj tichý chod a lze z nich napájet i přístroje citlivé na výkyvy proudu.

- LPG modely: jsou podobné benzínovým elektrocentrálám, nízko nákladové na palivo a ekologické.

Typy fází

- Jednofázové elektrocentrály mají 230 V / 50 Hz. Využívají je spotřebiče, které mají na přívodním kabelu 2 kolíky a 1 otvor pro uzemnění. Hodí se na pohánění počítačů, lamp, běžných domácích spotřebičů zda stavební nářadí.

- Třífázové elektrocentrály mají 400 V / 50 Hz. Používají se zejména ve stavebnictví a v průmyslu. Přívodní kabely spotřebičů by měly mít 4 nebo 5 kolíků. Utáhnou spotřebiče s vyššími nároky na výkon.

Umístění elektrocentrál

Při výběru těžkého stroje, jako je elektrocentrála, byste měli myslet i na jeho skladování. Elektrocentrála by měla být umístěna na místě s dostatkem vzduchu pro chlazení a sání motoru, aby nedošlo k jejímu přehřátí zda automatickému vypnutí.

Nezapomínejte ani na odhlučnění a odvod spalin. Umisťujte ji do prostor mimo obytné plochy - do sklepa zda dílny.

Čištění

Pravidelný servis a čištění filtrů by mělo být samozřejmostí. Filtry se zanášejí v závislosti od čistoty prostředí. Pokud bude elektrocentrála umístěna v prašném prostředí, měli byste je kontrolovat častěji.

Servisujte ji vždy po uplynutí daných motohodin provozu, které jsou uvedeno v manuálu každého modelu.

Zapomeňte na výpadky proudu

Výpadky proudu ne jsou příjemnou záležitostí, o co více, když proud pohání pro vás důležité spotřebiče a elektroniku. Pořiďte si elektrocentrálu, která splní vaše požadavky a zajistí, že už nikdy nebudete mít nedostatek elektrické energie.