Jak vybrat dálkoměr

Vyhněte se nepřesným dohadům a upřete svou pozornost na dálkoměry. Pokud již plánujete vyrazit na lov nebo na střelnici, následující tipy vám poradí, jak si vybrat správný dálkoměr.

Kdy zvážit koupi dálkoměru?

Zamyslete se, zda je pro vás vhodné nosit zvlášť pozorovací dalekohled a zvlášť dálkoměr nebo raději investujete do kombinace binokulárního dalekohledu s funkcí dálkoměru.

Běžný dálkoměr není příliš vhodný na pozorování, a to vzhledem k malý průměr objektivu, úzké zorné pole a nízkou světelnost za šera. Při využití na střelnici je naopak výhodné mít klasický monokulární dálkoměr kvůli jeho malým rozměrům.

Podsvícení zobrazovaných údajů

Důležitý faktor (hlavně na lovu) je, zda jsou zobrazované údaje na displeji podsvícené a zda je možné nastavit jejich jas.

Nepodsvietené černé čísla sice nepředstavují žádný problém během dne, ale za šera jejich už nebudete vědět odečítat a dálkoměr bude tím pádem nepoužitelný.

Korekce podsvícení

Neméně důležitá je i korekce podsvícení. Během jasného dne potřebujete silnější jas, abyste údaje vůbec viděli a za šera potřebujete velmi jemný jas podsvícení, aby vám nepresvietil celé zorné pole.

U kvalitních dálkoměr je jas přizpůsoben automaticky světelným podmínkám a navíc si jej můžete manuálně upravit. Pokud však chcete využívat dálkoměr převážně během dne, na střelnici nebudete podsvícení přikládat takovou důležitost.

Měřená vzdálenost

Podstatný údaj při výběru dálkoměru je maximální vzdálenost, kterou je schopen dálkoměr změřit.

TIP: Musíte si však uvědomit, že maximální vzdálenost je uváděna za vhodných podmínek a při určité velikosti a vhodnosti povrchu měřeného objektu. Při výběru dálkoměru tento parametr "predimenzujte" oproti vzdálenosti, kterou budete v praxi reálně měřit. To vám zajistí opakovaně přesné naměřené údaje.

Průběžné měření

Průběžné měření - skenování - je funkce, která zobrazuje nepřetržitě vzdálenost sledovaného objektu během určitého časového úseku. Funkce je vhodná ke sledování pohybujícího se objektu.

Měření sklonu

Měření sklonu zobrazuje displej v úhlových stupních - je důležitý pro výpočet bodu dopadu střely.

Snímání atmosférických podmínek

I když nejde o běžnou funkci dálkoměrů, špičkové zařízení disponují snímači barometrického tlaku a teploty vzduchu.

Výpočet balistické křivky

Výpočet balistické křivky je doménou nejlepších dálkoměrů, většinou mají možnost propojení s PC, tabletem, mobilním telefonem nebo dokonce inteligentními hodinkami. Propojení je možné kabelem, nebo modernějším spojením přes Bluetooth.

V takových případech má výrobce vypracovanou aplikaci, která disponuje databází střeliva různých značek.

Stačí:

  1. vybrat střelivo, které používáte
  2. zadat další balistické údaje vyžadované aplikací
  3. uložit si svůj profil
  4. převzít uložený profil do dálkoměr - ten při měření udělá výpočty za vás a v závislosti na vašem nastavení vám může zobrazit korekci nebo počet zakliknout na puškohled potřebných pro přesný zásah.

Celou nabídku dálkoměrů najdete na: Dálkoměry