Jak vybrat čerpadlo?

Jak vybrat zahradní čerpadlo

Zalévání a zavlažování rostlin v zahradě je nezbytnou činností zejména během teplých a suchých letních měsíců. Trávníky, zelenina, ovoce či květiny musí být pravidelně polévány, aby se jim dobře dařilo. Zahradní čerpadla mají množství různých typů a jsou vhodná pro různé účely. Jedná se o nejefektivnější způsob, jak si zjednodušit zdlouhavou manuální práci a zároveň přenášet větší množství vody. Víte však, jak vybrat vhodné čerpadlo do vaší zahrady?

Kritéria výběru zahradního čerpadla

Jelikož má každé čerpadlo rozdílné parametry tlaku, sací výšku či průtok vody, výběr konkrétního čerpadla závisí na:

- účelu čerpadla - potřebujete čerpat pitnou vodu, odčerpávat špinavou nebo zakalenou či zalévat zahradu,

- zdroje vody, ze kterého plánujete čerpat - studna, žumpa nebo nádrž,

- objemu vody, který potřebujete přečerpat.

Typy čerpadel

V závislosti na jednotlivých faktorech se čerpadla dělí na:

- čerpadla se sací schopností,

- tlaková ponorná čerpadla,

- kalová čerpadla,

- domácí vodárny.

Čerpadla se sací schopností

Nejběžnějším typem zahradních čerpadel jsou povrchová čerpadla. Disponují dostatečným průtokem a výtlakem vody, jsou snadno přenosné a vhodné pro čerpání čisté užitkové vody z nádrží či bazénů.

Čerpadla se sací schopností bývají benzinová nebo motorová. Jejich velkou výhodou je jednoduchá manipulace, jelikož zůstávají na povrchu. Pokud však nebudete čerpadlo delší dobu používat, je třeba do něj nalít vodu, která zajistí jeho bezvadné fungování.

Vodu nasávají sací hadicí a následně ji vytlačují výtlačnou hadicí. Jejich sací výška se pohybuje v rozmezí 6-9 metrů a dokáží čerpat do hloubky 7 metrů.

Tlaková ponorná čerpadla

Ponorná čerpadla slouží k odčerpání vody z větší hloubky (ve srovnání se sacími čerpadly). Obecně dokážou čerpat vodu až do hloubky 90 metrů. Jsou vhodné pro zalévání větších ploch, přečerpávání vody z hluboké studny nebo jako postřik. Jejich hmotnost nepřesahuje více než 5 kilogramů.

Jejich maximální výtlačná výška bývá v rozmezí 6 metrů, můžete je umístit do hloubky zhruba 7 metrů a jejich výkon má od 2 do 3 barů.

Výhodou ponorných čerpadel je jejich nenáročná údržba. Díky trvalému ponoření odolávají možnému poškození mrazem.

Kalová čerpadla

Jelikož se kalová čerpadla využívají k čerpání splašků, jejich konstrukce je vyrobena z odolných materiálů, kterým hustý kal nepřekáží. Některá kalová čerpadla disponují řezacím zařízením, které pevné části spolehlivě rozdrtí.

TIP: Kalové čerpadlo je výborným pomocníkem v případě čištění bahnitých jezírek, ale v žádném případě jej nepoužívejte k zalévání půdy.

S kalovým čerpadlem přečerpáte špinavou vodu s pevnými částicemi, které mají více než 30 mm, ale jejich váha je o něco vyšší než v případě ponorných čerpadel a čerpadel se sací schopností. Kvalitní modely kalových čerpadel dokáží přečerpat až 300 litrů vody za jednu minutu, mají vysoký čerpací výkon, ale sací výška se pohybuje jen do přibližně 15 metrů.

Domácí vodárny

Domácí vodárny se primárně využívají k čerpání vody ze studny, cisterny či k distribuci dešťové vody ze sudu.

Vodárny zabezpečují trvalý průtok a jsou schopny se zapínat a vypínat automaticky. V některých případech lze domácí vodárny využít pro potřeby sprchování či splachování WC.

Jejich maximální výtlačná výška je do 40 metrů a tlak se udává v 1,5 baru. Oproti povrchovým vodním čerpadlům jsou však mnohem těžší, jelikož jejich váha přesahuje 10 kilogramů.

Na co si dát při koupi pozor

1. Čerpadla, která stojí do 5 000 Kč mají podobné charakteristiky. Za hodinu zvládnou přečerpat do 600 litrů. Pokud si vyberete dražší čerpadla, jejich výkon a příkon se automaticky několikanásobně zvyšuje.

2. Před koupí se informujte o možnosti koupě náhradních dílů, případně, zda lze náhradní díly vůbec dokoupit.

3. Při provozu upřete pozornost na ochranu čerpadla před extrémním přetížením na sucho, provozem v mrazu nebo ve vysoké vlhkosti.

4. Čerpadlo vybírejte nejen vzhledem k množství vody, kterou potřebujete přečerpat, ale také k účelu a vhodnému konstrukčnímu provedení.

5. Ujistěte se, že vaše vybrané čerpadlo disponuje filtrem pro zachycení pevných částic.

6. Pokud nemáte u vodní plochy zdroj energie, sáhněte po benzinových čerpadlech, která můžete jednoduše přenášet.

7. Pokud se ven zchladí pod bod mrazu, vodu ze systému vše vypusťte, protože mráz zničí celý systém v čerpadle.

Myslete na komfort a výkon čerpadla

Čerpadla zajišťují nejen zvýšení úrovně komfortu ve vaší zahradě, ale také výkonnou technologii, která rychle a jednoduše provede to, s čím byste se manuálně trápili velmi dlouho. Vyberte si čerpadlo na základě relevantních faktorů a myslete při tom na jeho praktické a pohodlné používání.