Jak správně používat štěpkovače a drtiče

Při jarním řezu stromků se častokrát nahromadí mnoho větví, které sice můžete odvézt na sběrný dvůr, ale mnohem efektivnější je, pokud je zpracujete a opětovně je na zahradě využijete. Abyste tak učinili, potřebujete na to štěpkovače a drtiče.

Štěpkovače vs drtiče

Palivo, mulč a hnojivo můžete mít z velké části zdarma - stačí zpracovat zahradní odpad. Podle toho, zda chcete mít velké, nebo malé kousky dřeva, použijte buď drtič nebo štěpkovač. Na první pohled je od sebe skoro ani nerozeznáte, základní rozdíl se nachází uvnitř těchto strojů.

Štěpkování a drcení větví jsou dva rozdílné pojmy, ačkoli jejich mnozí zaměňují, nebo směšují. Každý z těchto strojů je rozdílný, jak svou technologií, tak i výsledkem zpracování dřeva.

Drtiče jsou vybaveny noži

Drtiče jsou vybaveny noži, které rozsekají větve na jemnou drť. Ta představuje ideální mulč, který chrání půdu proti erozi, vysušení i promočení a brání růstu plevele. Můžete je použít i jako základ kompostu nebo absorpční podestýlku do zaječích, kočičích a psích toalet.

Štěpkovače disponují řezným kotoučem

Štěpkovače zpracují větve prostřednictvím řezného kotouče na trochu větší štěpky, dlouhé 2,5 - 5 cm. S nimi můžete provzdušnit kompost, ideální jsou však na roztápění krbových kamen.

Dobře se skladují, po vyschnutí mají menší obsah vody a po spálení z nich zůstane méně popela. Každopádně, v obou případech získáte palivo či hnojivo ze zahradního odpadu zcela zdarma.

Jemná drť vzniklá pod rotujícími noži se v kompostu rychle rozloží.

Štěpky zpracovány řezným kotoučem vydrží déle a kompost krásně provzdušní.

Jak si vybrat štěpkovač a drtič?

Pokud máte jasno, zda využijete více štěpkovač nebo drtič, zaměřte se na konstrukci a bezpečnost jednotlivých nářadí. Oba stroje jsou jednoduché, přihlížet se budete hlavně k tomu, zda mají tichý chod a jsou bezpečné.

Myslete na kvalitu nožů a řezných kotoučů

Základom je stabilita a kvalita nožov (drvič) alebo rezného kotúča (štiepkovač). Tie by mali byť vyrobené z odolnej ocele. Násypka by mala byť nielen dostatočne široká, aby umožnila pohodlné vkladanie konárov, ale aj hlboká, aby z nej odletovalo čo najmenej triesok.

Základem je stabilita a kvalita nožů (drtiče) nebo řezného kotouče (štěpkovače). Ty by měly být vyrobeny z odolné oceli. Násypka by měla být nejen dostatečně široká, aby umožnila pohodlné vkládání větví, ale i hluboká, aby z ní odletovalo co nejméně třísek.

Nezapomeňte na pojistku

Bezpečnostní pojistka, která zabrání spuštění chodu, pokud není sběrný koš na svém místě. Když koš dosedne, páčkou nahoru se zapne bezpečnostní vypínač motoru, v opačném případě se přístroj nerozběhne.

Naopak, stlačením páčky dolů se koš uvolní. Bezpečnost práce jisti praktický šoupátko, kterým můžete posouvat zbytky větví do drtícího ústrojí. Pokud by se zasekl větev, vyřeší to zpětný chod.

Benzínový záhradný drvič VILLAGER VPC 250 S

Průsvitný sběrný koš je výhoda

Pokud je sběrný koš průsvitný, můžete kontrolovat i průběh práce, množství zpracovaného materiálu. Velká kola pak umožní pohodlný přesun, což se vyplatí zejména na velké zahradě.

Při výběru zařízení byste měli zohlednit několik důležitých parametrů.

- typ zařízení - drtič nebo štěpkovač

- pohon - elektřina, benzín, hřídel traktoru

- výkon - čím je vyšší, tím tlustší větve dokáže zpracovat

- větve - průměr a délka, které je schopen zpracovat

- nádoba na odpad - objem a provedení

- hmotnost - z pohledu stability, ale také mobility zařízení

- ostatní přídavné funkce - zpětný chod, bezpečnostní prvky či kolečka

Elektrický zahradní štěpkovač VILLAGER VC 2500

Jak správně drtit a štěpkovat

Není jednodušší práce jako drcení či štěpkování:

1. Dopravte drtič nebo štěpkovač na místo použití.

2. Posuňte páčku pojistky nahoru, čímž zapnete bezpečnostní spínač motoru a můžete pracovat: zeleným knoflíkem stroj zapnete, červeným vypnete a žlutým případně nasadíte zpětný chod, pokud by se zasekl větev. Krátké větve raději posunujte do stroje pomocí pístu.

3. K prvkům bezpečnosti, které byste neměli podceňovat, patří pracovní rukavice a ochranné brýle, chránící oči proti létajícím třískám. Při drtiči oceníte i tlumiče sluchu.

Pri práci používajte pracovné rukavice a okuliare. Na foto: Benzínový zahradní drtič VILLAGER VPC 250 S

Často kladené otázky...:

1. Mohou se štěpky / drtit suché i mokré větve?

Do štěpkovačů i drtičů se dávají čerstvé větve stromů či větších keřů po prořezání. Mohou být olistěné, ale i bez listí. Je jedno, zda budou suché nebo mokré, i když se suchými se vám bude lépe pracovat. Důležité je respektovat informace výrobce, do jaké tloušťky dokáže stroj větve zpracovat. U výkonnějších modelů je to do průměru až 4,5 cm.

2. Je třeba promazávat hlavy štěpkovače / drtiče?

Po použití drtiče nebo štěpkovače je třeba vyprázdnit koš a očistit řezné nástroje od zbytků dřeva, případně je osušit. Před začátkem další práce řezný kotouč ošetřete tekutým mazivem ve spreji, který se dostane pod špínu, saze i mastnotu a vyčistí ošetřovaný materiál.

Neobsahuje silikony, tedy neváže další nečistoty. Povrch nožů i jeho mikroskopické nerovnosti pokryje mazivo tenkým antikorozním povlakem, který vytváří vodovzdornou bariéru, která chrání před vlhkem a brání před možným zkratem vyvolaným vlhkostí.

3. Jak mám nastavit štěpkovač?

Štěpkovač se nastavuje buď kolečkem nebo pomocí imbusového klíče. Štěpkovač třeba zapnout a šroub pomalu přitahovat, dokud nedosáhnete požadovanou tloušťku zpracovaného dřeva.

4. Benzínový nebo elektrický drtič větví?

Elektrický drtič a štěpkovač větví je v porovnání s benzínovým pohonem méně výkonný a zvládne menší průměr dřevin (typicky do 5 cm). Benzínové modely si poradí s průměrem až 8 a více centimetrů.

5. Zpracujte přebytečné větvičky na zahradě efektivně

Pokud na vaší zahradě neustále zůstává velké množství větviček a jiných větviček, ale vám je líto je vyhodit, vsaďte na spolehlivý štěpkovač, díky kterému je znovu použijete v podobě hnojiva či mulče.