Jak si správně vybrat termovizi?

Potřebujete se v noci zorientovat ve tmě, no noční vidění pro vás není dostačující? Termovize pro své fungování nepotřebuje žádné světlo. Při výběru si stanovte požadavky a podmínky, které musí splňovat. Jelikož byste měli dodržet několik základních kroků, pomůžeme vám porovnat jednotlivé parametry.

Jednoduché používání

Každý model termovize je vybaven základním menu s různými funkcemi, kterými se nastavují všechny vlastnosti zařízení, kterými disponuje.

Některé termovize disponují například jen třemi základními tlačítky, jiné jich mají víc. Menší množství tlačítek představuje delší nastavení funkcí, jelikož se musí uživatel proklikávat mezi několika parametry. Zařízení, která mají více tlačítek, poskytují snazší manipulaci při nastavování.

Obrazovka

U modelů termovizí je rozhodující také velikost obrazovky. Některé mají menší, některé větší obrazovku.

Prakticky každý displej typu LCD od velikosti 3,5" dodává pohodlně čitelný obraz. V případě obrazovek je na 100% jisté, že displeje LCD s větší obrazovkou poskytují detailnější a větší obrazy i v problémových částech sledování přímo v termovizi.

Kvalita obrazu

Každá termovize, zaměřovač nebo předsádka nabízí mnoho rozlišení kvality obrazu.

  • Klasické termovize disponují obrazy o velikostech 120x120, což představuje 14 400 pixelů nebo 140x140, což představuje 19600 pixelů.
  • Výkonnější termovize s obrazem 180x180 mají počet pixelů až 32 400. U těchto termovizí je rozlišení obrazu mnohem lepší a kvalitnější.

Výsledkem rozhodování při kvalitě obrazu je to, že vyšší počet pixelů poskytuje přesnější a dokonalejší tepelné sledování i při špatných podmínkách.

Přesnost a citlivost termovize

Výkonnější termovize disponují v poli větším množstvím infračervených detektorů.
Poskytují velmi vysokou přesnost měření teplot - 2% a tepelnou citlivost 100MK - 0,1 °C. Výsledkem tohoto spojení jsou dokonalejší výsledky.

Přesnost přístroje je výkonnější na základě faktu, že čím je číslo infračervených detektorů větší, tím se na obrazovce termovize zobrazí vyšší množství informací.

Termovize z kvalitnější řady modelů jsou schopny pracovat i v širokém spektru teplotních rozsahů. Výjimečnost přesných měření je rozhodující iv teplotních rozsazích na základě rozmezí teploty od -20°C do 350°C.

Napájení a životnost baterie

Nikdo nechce zažít situaci, kdy se mu během sledování nebo jiné činnosti vybije baterie. Pravidlem zůstává, čím delší životnost baterie, tím lépe.

Některé termovize mají své baterie zabudované přímo v těle. Baterie se musí nabíjet is celou termovizí. V tomto případě je třeba si sledovat životnost baterie a před případným použitím ji mít nabitou na 100%.

V nabídce termovizí se nacházejí i takové, které disponují Li-Ion bateriemi. Ty jsou nabíjetelné a lze je vyměnit přímo na místě, kde se nacházíte. Jejich výměna je velmi jednoduchá, rychlá a pohodlná. Tyto baterie můžete nabíjet každý den a nabíjet je na maximum, což u klasických baterií není možné. Ty lze nabít jen do úrovně posledního nabití.

Životnost termovize

Délka životnosti termovize je klíčová. Vzhledem k různým prostředím a měření se termovize využívají v možných případech jejího pádu, nárazů a nutností potřeby. Životnost závisí také na jejím designu a všech specifických vlastnostech.

Vícenásobně tvarované kryty termovize jsou vysoce odolné vůči prachu, vodě a nárazům. Kryt tak chrání i celý, velmi citlivý mechanismus zařízení. Novodobé termovize mají ergonomickou rukojeť, která je odlehčená. To poskytuje pro jejího uživatele nižší zátěž při nošení a samotném používání.

Nepodceňte ani ochranné schopnosti doplňků k termovizím.

Formát pořízených souborů

Pokud termovize dokáže ukládat nahrávané soubory do klasického formátu jpeg, máte vyhráno.

Soubory s formátem jpeg lze přehrávat za pomoci počítačů a notebooků prostřednictvím kabelu USB. Je možnost i přenesení souborů prostřednictvím paměťové karty.

Paměťové jednotky

Čím déle lze pracovat a snímat s kamerou bez nutnosti stahování a přenosu dat z paměťové jednotky, tím více produktivní je práce s kamerou.

Kapacita paměťového média by měla být tak velká, jak je to jen možné, aby výrazně eliminovala vynucené přestávky mezi prováděnými měřeními z důvodu uvolnění paměťové karty nebo interní paměti.

Je třeba poznamenat, že náročnost na paměťové médium jde ruku v ruce s rozlišením obrazu: čím vyšší je rozlišení, tím větší paměťový prostor bude zapotřebí k jejich uložení. V souladu s tím, nákup kamery s vysokým rozlišením, ale s malou paměťovou kapacitou, je nerozumný.

Zorientujte se ve tmě pohodlně

U všech termovizí platí, že pomocí infračerveného zařízení rozeznávají teplotní rozdíly v prostředí. Nejchladnější místa vykreslují červenou barvou a nejteplejší bílou. Zorientujte se spolehlivě v tmavém prostředí s kvalitní termovizí.

Nejlepší a nejspolehlivější termovize naleznete na: Termovize