Jak pracovat se sekačkami na trávu?

Jak správně používat sekačku?

Sečení považujeme za běžnou činnost, která patří ke každé zahradě, či travnaté ploše. Jako každý pracovní postup, i sečení má svoje pravidla a zákonitosti.

Bezpečnost na prvním místě

Ke každé sekačce, bez ohledu na značku, pohon a typ dostane zákazník návod na použití. Ten si doporučujeme před prvním použitím pozorně pročíst. Kromě jiného tam uživatel najde i pokyn BOZP, které jsou specifické pro každou sekačku. Sekat byste neměli pod vlivem alkoholu, nebo jiných omamných látek, stejně tak byste neměli kouřit. Podle typu sekačky je též doporučováno používat vhodné ochranné prostředky.

8 bodů správného sečení

1. Sečte vždy suchý trávník. Je dobré, když je půda pod trávníkem trochu proschlá. Při sečení mokré plochy se odsečená tráva jen těžce dostává ze sběrného koše, lepí se na nože a spodní část sekačky, čímž stroj trpí.

2. Vždy před sečením zkontroluje plochu a odstraňte překážky, jako jsou větve, kameny, kovové materiály a kosti. Tyto předměty sekačku nemusí zničit, ale otupí její nože. Tupé nože nadměrně roztřepují plochu listu, která schne. Trávník je náchylnější na choroby a v neposlední řadě nevypadá dobře.

3. Vždy nastavte správnou výšku sečení. Pokud trávník potřebuje radikálně zkrátit, dělejte to radši nadvakrát. Trávníku způsobíte menší stres a sekačka nebude nadměrně zatěžovaná.

4. Ubezpečte se, že máte sekačku pěvně pod kontrolou. Důležité je hlavně včasné vypnutí stroje v případě neočekávané situace. U jakýchkoli úkonů spojených s údržbou sekačky se ujistěte, že stroj není zapojený v elektřině.

5. Nesečte bosí! Profesionální zahradníci mají předepsané ochranné pomůcky, aby předešly zraněním. Vezměte si z nich příklad a noste alespoň pevnou obuv.

6. Snažte se vést sekačku přímo a rovnoměrnou rychlostí. Jen tak dosáhnete, že trávník bude posečený všude stejně a taky bude mít „pěknou kresbu“ posečené zelené plochy.

7. Kontrolujte sběrný koš a včas ho vyprazdňujte. Nadbytečná tráva v sekačce ji nadměrně zatěžuje a vypadává na trávník.

8. Po sečení sekačku očistěte a odložte na určené místo. Okraje trávníku dosečte vyžínačem, nebo speciálními nůžkami.

Ako sa správne starať o kosačku?

Jak se správně starat o sekačku?

Po každém sečení

Po každém sečení je nutné sekačku vyčistit od zbytků trávy. Ta bývá přilepená hlavně ze spodní strany skeletu okolo nože. U vyžínačů a křovinořezů ze spodní strany krytu okolo strunové hlavy. Nedoporučuje se očištění vodou, ale suché čištění špachtlí, nebo podobným nástrojem. Při čištění sekačku opatrně nahněte směrem dozadu. Pokud je potřeba, zatižte rukojeť, aby vám přístroj vydržel mírně zvednutý. Naklánějte pomalu a opatrně, aby ze sekačky nevytekl olej, nebo palivo (u benzínových sekaček). Sekačku byste neměli stavět na bok. Při čištění zkontrolujte ostrost nože, případně zůstatek struny ve strunové hlavici (u vyžínačů a křovinořezů). U elektrických sekaček tímto údržba prakticky končí.

U akumulátorových sekaček se po každém sečení doporučuje dobít akumulátor. Složitější údržba se týká sekaček s benzínovým pohonem, u kterých je vhodné po každém sečení i zkontrolovat hladinu oleje a paliva. U zjištěných nízkých hodnot je nutné provozní kapaliny doplnit.

Nezapomeňte ani na pohyblivé části sekačky, které je potřeba promazávat pravidelně vhodným mazivem.

Servis benzínových sekaček

Benzínové sekačky si vyžadují, jako každé jiné spalovací motory i výměny oleje, svíček a vzduchového filtru. Každá sekačka by měla mít dodržený tzv. servisní interval.

- Výměna oleje

První výměna se doporučuje po 5 hodinách provozu a následně po každých 50 hodinách. Minimum je však 1x ročně. Většinou se doporučuje používat syntetické oleje do čtyřtaktních motorů SAE 30. U dvoutaktních motorů (většinou křovinořezy) se olej přidává přímo do benzínu v poměru 1:40 až 1:50.

- Výměna vzduchového filtru

Podobně, jako olej se má stejně čistit a měnit minimálně jednou ročně i vzduchový filtr. Není na škodu, když suchý filtr pročistíte po každém sečení. Vzduchový filtr se dá vyčisti tlakem vzduchu, molitanové filtry se dají vyčistit ve vodě se saponátem.

Svíčka zapalování

Podobně jako olej a vzduchový filtr, je potřeba i svíčku jednou ročně vyměnit, případně alespoň zkontrolovat její stav.

- Benzín

Po každé sezóně je vhodné vyprázdnit palivovou nádrž. Platí to nejen u dvoutaktních motorů, u kterých je to prevence oddělení oleje a benzínu a následného ucpání karburátoru, stejně tak ucpání karburátoru předchází i u čtyřtaktních motorů.

Uskladnění sekačky

Sekačka by měla být po sezóně, ale i mezi používáním na suchém místě, ideálně na pevném podkladu. Na místo nesmí pršet, padat sníh a podobně. Zvýšená vlhkost a špatné povětrnostní podmínky jsou nepřítelem nejen každého skeletu, ale i motoru.