Dopřejte servis své sekačce

Při výběru sekačky se soustředíme zejména na částku. Měli bychom se však nejprve zamyslet, pro jaké účely ji vlastně potřebujeme. Jak velký je pozemek, který budeme sekat? Pokud vaše zahrada nemá příliš velké rozměry, elektrická sekačka je pro vás ideálním řešením. Stačí zapojit kabel do elektřiny a už jen sekáte. Na větší plochu je vhodnější benzínová sekačka, které nebudou vadit ani svažité terény. Posekáte s ní výše travnaté porosty a její obsluha je jednoduchá.

Akumulátorová sekačka STIGA COMBI 40AE

Co udělat, když vypneme motor?

Když už máte práci hotovou a vypnuli jste motor sekačky, je třeba vyčistit nože od nečistot. Tráva může způsobit korozi, proto se čištění nevyhýbejte. Pomozte si metličkou nebo hadrem. Poté zkontrolujte, zda je v sekačce dostatek oleje. Olej měňte podle pokynů prodejce. Sekačce prospějete i tím, že v ní naolejovat všechny pohyblivé části. Jedenkrát za sezónu vyměňte i vzduchový filtr. Všímejte si také, zda se neuvolnily nože a pokud jsou tupé, nabruste je.

Křovinořez se ničeho nezalekne

S vysokými travnatými porosty a menšími dřevinami si poradí jednoznačně křovinořez. Můžete si vybrat model s benzínovým, akumulátorovým nebo elektrickým motorem. Křovinořez po stříhání také otřete hadrem nebo očistěte kartáčem od nečistot a nastříkejte ho sprejem na olejové bázi. Nože se časem opotřebovávají, proto je nutné co nejvíce zabránit jejich znehodnocování.

Vlasce do křovinořezu

Ale pozor, nezaměňujte si křovinořez s vyžínačem. Vyžínač vám pomůže doladit sečení na 100%, ale není vhodný na velké plochy. Můžete s ním například upravit okraje trávníku nebo dokosit to, co jste s křovinořezem neudělali. Z vyžínačů je vhodné po skončení sezóny vyndat lanko a během zimy ho nechat namočené ve vodě. Takto docílíte, že bude stále pružné a jeho životnost se prodlouží.

Pohodlné žací traktory

Pokud jste pohodlní a chcete si sekání ulehčit a zároveň se pobavit, zahradní traktor je pro vás to pravé. Rámy traktorů jsou odolné vůči nárazům a výhodou je sběrný koš umístěný v zadní části nebo na boku. Když se zaplní, sekačka vás upozorní signálem a vy ho díky elektronickému ovládání vyprázdněte během sezení na sekačce. S tímto moderním strojem budete vidět, kolik hodin pracujete a jaký je stav paliva.

Zahradní traktor SNAPPER E2813523BVE Rear engine rider

Zahradní traktor nebo rider je složitější na údržbu. IBO servis se postará o jakýkoliv typ sekačky a žací traktory nejsou výjimkou. Kontrola filtrů, oleje, skeletu, řemenů či nožů pro nás není žádný problém. Špatné součástky nahradíme novými, i když k nám přivezete starší model.

Se servisem se nemusíte trápit

Nejlepší je dát sekačku do servisu po letní sezóně ještě před jejím uskladněním. IBO ví, že servis zahradní i lesní techniky je velmi důležitý, proto se o vaše stroje důkladně postará a vyřeší vše za vás:

 

  • Vyměníme olej,

  • vyprázdníme benzínovou nádrž, pokud je to nutné,

  • zkontrolujeme svíčku,

  • očistíme vše od nečistot,

  • vyčistíme vzduchový filtr nebo jej nahradíme novým,

  • nabrousíte nože,

  • vyvážíme troj a čtyřzubce do křovinořezů,

  • zjistíme případnou závadu atd.