Deerhunter - Pro královsky pohodlný lov

Lovecké oblečení musí splňovat stejné požadavky na odolnost a pohodlí jako kterýkoliv outdoorový oděv, ale i něco navíc. Šustnutí nevhodného materiálu by znamenalo konec nadějí na úlovek, špatně umístěná kapsa zase nedostupnost okamžitě potřebného vybavení. Vstříc specifickým požadavkům vychází dánská značka Deerhunter, která je spojuje i s líbivým designem.

Historie firmy se začala psát už roku 1927, kdy rodina Engelových založila svůj první textilní podnik F. Engel K/S. Majitelé se po generace věnovali lovu a v roce 1985 se rozhodli byznys s tímto koníčkem propojit. Jejich vášeň se zhmotnila ve značce Deerhunter specializované právě na lovecké a posléze i outdoorové oblečení. Během 90. let společnost zakomponovala do produktů moderní materiály v čele s mikrovlákny a funkčními membránami, roku 1997 se stala prvním dánským výrobcem oděvů v kamuflovaném provedení. Postupně Deerhunter představil specializované kolekce třeba pro ženy nebo lovce s lukem. O kvalitě svědčí zastoupení firmy ve třiceti zemích, ovšem nejvýmluvnější ocenění přišlo v roce 2009. Tehdy si Deerhunter zvolila dánská královská rodina a společnost se zařadila mezi stovku výrobců pyšnících se titulem dvorního dodavatele.

Zateplená a prodyšná

Jednu z výhod značky představuje různorodost kolekcí – některé cílí na tradičněji smýšlející lovce, jiné oslovují spíše milovníky svěžejšího stylu. Právě do této skupiny výrobků se řadí bunda Moor Padded, kterou výrobce primárně označuje jako „after-shoot“ model. Tedy pohodlný kus oděvu, do něhož se převléknete po honu, dokončíte v něm práci, uklidíte a vyčistíte vybavení a posadíte se k praskajícímu ohni. Dle mé zkušenosti však není problém v bundě strávit celý den, a to i během samotného honu.


Už když dánskou bundu poprvé vezmete do rukou, zaujme vás enormně nízká hmotnost. V často náročném terénu tak nenosíte zbytečné gramy navíc. Svrchní vrstva i podšívka sestává ze 100% polyesteru, přičemž na zádech, hrudi a břiše se jedná o jeho klasickou hladkou úpravu v hnědé barvě Timber 393. Povrch látky u Deerhunteru naimpregnovali vodoodpudivými a antistatickými prostředky, díky čemuž bunda odolává běžnému dešti a nečistotám. A pokud už nějaká skvrna vznikne, z hladkého materiálu se snadno odstraní.

Ramena, ruce, podpaží a boky kryje polyesterový úplet v kontrastním tmavším odstínu. Právě v těchto partiích se člověk při intenzivním pohybu nejvíce potí a úplet zde bundě dodává příjemnou prodyšnost. Prochladnutí – třeba při dlouhém čekání na jednom místě – naopak brání třívrstvá vycpávka Deer-Tex® Temp z polyesterových vláken, která byla spečena dohromady při nízké teplotě. Vzniklá struktura o gramáži 160 g/m² má dobré izolační schopnosti a zároveň zůstává měkká. Kombinace všech materiálů je též pozoruhodně tichá a nešustivá, což při lovu přijde vhod.

Do tepla i nepohody

Prodyšnost i zateplení bundy jsem vyzkoušel jak za příjemného podzimního počasí odpovídajícího „babímu létu“, tak během pošmourných a sychravých dnů s občasným deštěm. V teplejších podmínkách pod bundu bohatě stačilo funkční tričko s krátkým rukávem. Zlom pro přidání další vrstvy v podobě mikiny přišel s poklesem teploty zhruba pod 10 stupňů a příchodem silnějšího větru. Zatímco materiálem kryjícím trup poryvy nepronikly, úpletové rukávy už přece jen profoukly. Dlouhý rukáv mikiny však vše vyřešil a v bundě mi pak nebyla zima ani při poklesu rtuti v teploměru téměř k nule.


Několik kilometrů jsem urazil i za středně silného deště. Kapky zůstávaly na povrchu a nevsakovaly se do polyesteru. Když jsem po hodině Moor Padded svlékl a prozkoumal stav podšívky, na žádném místě jsem nezaznamenal průsak vody dovnitř. Dlouhodobější pohyb v silném dešti by ovšem samozřejmě vyžadoval oblečení s membránou. Moor Padded disponuje trojicí vertikálně orientovaných kapes – dvě se nacházejí na bocích, jedna na levé straně hrudi. Všechny jsou dostatečně hluboké a zapínají se pomocí zipů značky SBS. Ačkoliv jde o čínského výrobce, nemusíte se bát – SBS International Development patří ve své branži ke špičce a jedná se mimo jiné o prvního výrobce zipů s certifikátem kvality ISO 9001 v celé Číně. Jezdce jsou opatřeny dlouhým textilním poutkem, takže kapsy snadno zapnete nebo rozepnete i v rukavicích. Oceňuju též překrytí celé délky zipů, což přispívá k ochraně úložných prostorů před vodou.

Praktické vychytávky

Jednocestným zipem SBS se zapíná také samotná bunda. Potěšilo mě, že se při stovkách použití ani jednou nezasekl nebo „nezakousl“ do podšívky. Pod bradou ho výrobce překryl přehybem látky, jenž udržuje jezdce v suchu a brání zatečení vody pod bradu.  Za podobně praktickou vychytávku považuju elastickou manžetu na konci rukávů. Přiléhá k ruce dost těsně, aby pod ni nefoukalo, ale neškrtí. Pokud ji přetáhnete přes hodinky, zůstanou v bezpečí pod látkou i při plném natažení paže. Chcete-li naopak mít displej či ciferník za všech okolností na očích, stačí posunout manžetu až za hodinky.  Dánskou zateplenou bundu seženete ve velikostech od S až do 5XL. Výrobce ji doporučuje prát v pračce při 40 stupních odděleně od ostatního oblečení obrácenou naruby. Vyhněte se změkčovačům, bělidlům i avivážím, stejně jako bubnové sušičce – jednoduše bundu zavěste a nechte přirozeně uschnout. Prací instrukce zapovídají i užití žehličky, nicméně střih stejně postrádá velké plochy, které by mohly působit zmačkaným dojmem.  Díky už zmíněnému elegantnímu designu jsem si loveckou bundu bez uzardění vzal na sebe i do města – v kombinaci s džínami vypadá opravdu dobře. Dodejme, že Deerhunter v řadě Moor nabízí ještě obdobně zbarvenou bundu kombinující polyester s flísem nebo vestu – obě též zateplené izolační vrstvou Deer-Tex® Temp.

Strečové kalhoty

Bundu vhodně doplňují kalhoty Rogaland určené kromě lovu i pro jakékoliv další outdoorové aktivity. Na první pohled zaujmou nekompromisním provedením a štíhlým střihem. Abyste se v nich pohodlně pohybovali v lese nebo při náročném treku, použil Deerhunter specifický způsob strečového zpracování materiálu, který se tak rozpíná ve všech směrech. Jinými slovy, kalhoty jsou pružné a flexibilní jak vertikálně, tak horizontálně, díky čemuž poskytují nositeli maximální svobodu pohybu. Snadnému oblékání napomáhá pás s elastickou vložkou v zadní části. Základní materiál v hnědém odstínu Brown Leaf 571 sestává z 65% polyesteru a 35% bavlny, tedy kombinace obvyklé třeba u armádního oblečení. Kontrastní části v černé barvě pokrývají nejnamáhanější partie včetně rozkroku či kolen. Zodolněnou a strečovější látku zde tvoří 57% polyamid, 33% polyester a 10% elastan. Zatímco ve většině míst jsou kalhoty z hnědé a černé látky sešité, na vnitřní straně kotníků je kontrastní materiál na základní látku našitý v další vrstvě. Vychytané kalhoty výrobce ošetřil vodoodpudivou substancí, která podobně jako u bundy brání též znečištění. Celek se může pochlubit ekologickou certifikací OEKO-TEX®, jež dokládá absenci škodlivých chemikálií, stejně jako odolností vůči roztržení trnem. 

Lovci a milovníci pobytu v přírodě si většinou obouvají trekové boty nebo holínky – šíře kalhot Rogaland umožňuje obojí. Abyste si nohavice mohli kolem obuvi utáhnout podle potřeby, disponují „myslivecké gatě“ v oblasti kotníků stahovacími pásky na suchý zip.

Dostatek kapes

Zepředu najdete dvojici bočních vertikálních kapes. Jsou dostatečně hluboké, ale neodstávají –za lem lze pomocí spony zavěsit třeba EDC zavírací nůž, aniž by vám pak překážel v pohybu. Další pár stehenních kapes je ještě hlubší, takže se do nich vejde i rozměrnější smartphone. Obsah kapes chrání před dešťovou vodou překryté zipy značky YKK. Tento japonský výrobce zdrhovadel, patentů a knoflíků se těší pověsti mercedesu svého oboru a jeho zipy prosluly svou robustností. Poslední kapsa taktéž otevíraná zipem se nachází na pravé zadní straně. Je sice menší, plochou peněženku nebo klíče přesto pojme spolehlivě. I tentokrát výrobce opatřil všechny jezdce obrandovaným poutkem pro snadnější manipulaci.


Přiznávám, že po prvním oblečení mě materiál kalhot trochu „kousal“, ovšem za pár minut jsem si na jeho strukturu zvykl. Rychle se také projevily výhody v čele s flexibilitou černě zbarvených partií. Konce nohavic bez potíží překryly vrchní část taktické obuvi Magnum Cobra a po použití velcrových pásků nijak neplandaly ani nepřekážely. V dánských loveckých kalhotách jsem v různých typech terénu ušel několik desítek kilometrů, aniž bych se zbytečně potil nebo cítil nepohodlí. Vysoce hodnotím kombinaci komfortu a houževnatosti – ani při prodírání houštím se na materiálu neobjevila trhlina či škrábanec. Kalhoty Deerhunter Rogaland se dají koupit ve velikostech 48 až 66. Jejich údržba se podobá bundě Moor Padded – perte je na čtyřicítku bez chemikálií či strojového sušení. Žehlit se dají na dvě tečky – tedy při teplotě asi 150 stupňů.

Kompletní nabídku oblečení Deerhunter najdete zde: Oblečení Deerhunter